Oops, här har vi missat att lägga upp fler bilder.
Mar 10, 2025

Så här jobbar vi med vår Svanenmärkning

Vi har varit S V A N E N M Ä R K T A ett antal år. Märkningen gör att vi garanterat ska jobba systematiskt med hållbarhet.

Svanen är en av världens tuffaste miljömärkningar. Så självklart är vi stolta över att Siggesta klarade de höga kraven. Låt oss ge några exempel på hur vi arbetar med märkningen inom olika områden.

K Ö K E T Vi är glada att kunna se en tydlig minskning av matsvinnet tack vare de åtgärder vi har implementerat sedan vi blev Svanenmärkta för ett antal år sen. Genom att exempelvis minska mängden upplägg på bufféer och fylla på efter hand samt göra mer precisa inköp har vi lyckats effektivisera vårt arbete. Dessutom ser vi till att tillvarata de rester som går att använda, som att baka krutonger av det bröd vi inte använder.

Dessa små men viktiga förändringar har verkligen haft en positiv inverkan på vårt hållbarhetsarbete.

E G E N  O D L I N G. Vår köksträdgård är på 1.500 kvm med växthus, friland och kompost odlade och skördade vi förra året 964 kg grönsaker som vi senare serverade i våra restauranger. Det sker genom odling utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Vi göder bara jorden med vårt alpackabajs, aska och tidningspapper.

Vi gör en stor försådd på, framförallt tomater, och sen växelsår vi utmed hela säsongen så det står aldrig en pallkrage tom.

H O U S E  K E E P I N G. Vårt Housekeeping-team jobbar med enbart Svanenmärkta tvättmedel och ekologiska trasor, moppar och städmedel. Våra underlakan är 100% ekologiska.

Våra lakan är ekologiska till 100% procent, örngott och påslakan är 50% ekologiska.

Vi har även ett miljöanpassat refill-system för tvål. Vi använder 300 ml flaskor på hotellet och 500 ml doseringsdispenser med tvål i restaurangen och övriga lokaler.