Hållbar livsstil, hållbar miljö och hållbar organisation

På Siggesta Gård är miljö och hållbarhet i fokus. Vi arbetar med tydliga målsättningar för att vara en hållbar arbetsplats och ett hållbart besöksmål.

hållbar livsstil

Vi skapar förutsättningar för en aktiv konferens eller en aktiv heldag med familjen på Siggesta Gård när man låter både hjärta och hjärna vara med för bästa möjliga välbefinnande.

Minne och inlärningsförmåga förbättras

Det bildas nya hjärnceller i gyrus dentatus, en del av området, som är viktigt för just minne och inlärning.

Fokus och simultanförmåga blir bättre

Koncentrations- och simultanförmågan förbättras, bland annat genom att hormonet noradrenalin utsöndras – vilket ökar vakenhet och uppmärksamhet, även blodcirkulationen i hjärnan förbättras.

Ditt omdöme förbättras

Fysisk träning hjälper oss att ta bättre beslut, genom att kopplingarna mellan hjärnans områden prefrontala kortex (omömescentra) och amygdala (känslocentra) stärks. Det gör att prefrontala kortex i större grad kan välja vilka av våra impulsiva tankar som vi ör – eller inte ör – omsätta till handling.

Din kreativitet ökar

Förbättrar din kreativitet, vilket skulle kunna förklaras med att blodcirkulationen i hjärnan ökade.

hållbar miljö

Siggesta Köksträdgård är ett hållbarhetsprojekt men också ett integrationsprojekt. På 1500 kvm odlar vi grönsaker, örter och blommor i vår Köksträdgård och Örtträdgård. Åt Värmdö Bryggeri odlar vi humle som bland annat har resulterat i vår egen öl "Alpacka". Till vår hjälp har vi anställt Bereket med erfarenhet av ekologisk odling från sitt hemland Eritrea. Vi har genom honom lärt oss mycket om odling och hur man kan känna av på solen, lukta på jorden och använda tekniker som i vårt jordbruk är bortglömda. Vi hoppas på effekter som:

Minskad miljöpåverkan genom ekologisk odling

Genom att odla utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel minskar vi vår påverkan på miljön. Vi satsar också på att utöka vårt vegetariska utbud, vilket bidrar till en lägre energi- och vattenförbrukning.

Att äta mer vegetariskt är ett effektivt sätt att minska sin miljöpåverkan. När vi konsumerar växter direkt istället för att de först går genom djur, behövs mindre odlingsmark och betydligt mindre resurser. Att producera ett kilo kött kräver både mer energi och vatten jämfört med att odla exempelvis vete. Därför gör vi medvetna val för en mer hållbar framtid.

Minskade transportutsläpp för en grönare framtid

Genom att korta transportvägarna mellan produktion och försäljning minskar vi vår miljöpåverkan avsevärt. Transporter står för en stor del av utsläppen, och därför strävar vi efter att handla så lokalt som möjligt.

Under perioden maj–september beräknar vi att minska våra transportutsläpp med cirka 700 mil genom effektivare leveransvägar och närmare samarbeten med våra leverantörer. Ett viktigt steg mot en mer hållbar verksamhet!

Närproducerat – en självklarhet hos oss

Vi på Siggesta Gård värnar om lokala råvaror och samarbetar med Smaka på Värmdö för att lyfta fantastiska producenter från vår egen ö. I vår delibutik hittar du ett noga utvalt sortiment av närproducerade produkter – alltid vårt förstahandsval.

Genom att välja lokalt stödjer vi både småskaliga producenter och minskar vår miljöpåverkan. Gott för både dig och naturen!

  • Hållbar besöksnäring
  • Siggesta Gård är en del av Visit Värmdös satsning för en hållbar besöksnäring.
  • Hållbarhetsstämpeln är en garanti för dig som kund att vi samverkar med andra lokala producenter och företag samt deltar i Visit Värmdös hållbarhetsprojekt Steg för Steg.
  • Vi vill vi öka kunskapen om hållbarhet samt gynna en levande landsbygd och skärgård genom att främja produktion av lokala tjänster och produkter.
  • Vi är en viktigt del av Visit Värmdös Hållbarhetspolicy.

svanen & svinn

Svanenmärket är en världsledande miljömärkning med hög kännedom och trovärdighet.

Att genomföra en Svanenmärkning innebär att vi får stöd och hjälp att strukturera upp vårt miljöarbete. Livscykelbaserade och tuffa krav ger oss möjlighet att bli ledande på miljö inom vårt område. Genom att Svanens krav oftast ligger före lagstiftningen minskar vi risken för plötsligt påkomna lagändringar. Svanen fungerar helt enkelt som ett verktyg för vårt företags miljöstrategi.

Med det starka miljöarbete och engagemang som en Svanenmärkning innebär bidrar vi också till att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål som ska säkra en hållbar utveckling.
Dessutom vet vi att Svanenmärkningen ofta bidrar till att öka stoltheten bland medarbetare. Det är också ett utmärkt sätt att locka nya medarbetare.

Svinn

En dold bov i livsmedelshanteringen som ger stora konsekvenser för miljön är att vi slänger fullvärdig mat. Om vi skulle äta upp allt på tallrikarna, ta vara på våra rester och inte köpa mer mat än vi kan göra av med innan den blir dålig skulle mycket onödigt svinn elimineras. I dagsläget produceras en stor mängd livsmedel direkt för soptunnan. Vi har skyltar på samtliga bufféer om med uppmaning att tänka på miljö .

Hållbara organisationer – en investering i människor

Eftersom vi tillbringar en stor del av vår tid på jobbet påverkar arbetsklimatet både vårt välmående och de val vi gör i vardagen. Därför ser vi hållbart ledarskap och en genomtänkt organisationsstruktur som en självklar del av vårt hållbarhetsarbete.

Att arbeta långsiktigt med trivsel, utveckling och balans skapar en starkare och mer hållbar organisation – för både individen och verksamheten.

ett hjärtligt värmdö

Vi stödjer stiftelsen Ett hjärtligt Värmdö. De vill förena lokalbefolkning, näringsliv och kommun för att tillsammans ge förutsättningar till att skapa en meningsfull fritid. deras vision är att "Alla barn i vår kommun ska ha möjlighet till en meningsfull och kostnadsfri fritid".