Sustainable environment, sustainable meetings & sustainable lifestyle
At Siggesta Gård, the environment and sustainability are the focus. We work with clear objectives to be a sustainable workplace and a sustainable visitor destination.
sustainable lifestyle
Vi skapar förutsättningar för en aktiv konferens eller en aktiv heldag med familjen på Siggesta Gård när man låter både hjärta och hjärna vara med för bästa möjliga välbefinnande.
Memory and learning ability are improved
New brain cells are formed in the gyrus dentatus, a part of the area that is important for memory and learning.
Focus and simultaneous skills are getting better
The ability to concentrate and simultaneously improve, among other things, through the secretion of the hormone norepinephrine — which increases alertness and attention, and blood circulation in the brain improves.
Your judgment is improved
Physical exercise helps us make better decisions, by strengthening the connections between the areas of the brain prefrontal cortex (amygdala) and the amygdala (emotion centers). This allows the prefrontal cortex to choose to a greater extent which of our impulsive thoughts we are—or do not—translate into action.
Your creativity increases
Improves your creativity, which could be explained by increased blood circulation in the brain.
HereProduced
Siggesta Kitchen Garden is a sustainability project but also an integration project. We grow about 1500 m2 of vegetables in our vegetable garden. For Värmdö Bryggeri, we grow hops, which have resulted in our own beer “Alpacka”. To help us, we have hired Bereket with experience in organic farming from his native Eritrea. Through them we have learned a lot about organic farming and how to sense the sun, smell the soil and use techniques that are forgotten in our agriculture. We hope for effects such as:
Reducing environmental impact through organic farming
Genom att odla utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel minskar vi vår påverkan på miljön. Vi satsar också på att utöka vårt vegetariska utbud, vilket bidrar till en lägre energi- och vattenförbrukning.
Att äta mer vegetariskt är ett effektivt sätt att minska sin miljöpåverkan. När vi konsumerar växter direkt istället för att de först går genom djur, behövs mindre odlingsmark och betydligt mindre resurser. Att producera ett kilo kött kräver både mer energi och vatten jämfört med att odla exempelvis vete. Därför gör vi medvetna val för en mer hållbar framtid.
Reduction of transport emissions
Genom att korta transportvägarna mellan produktion och försäljning minskar vi vår miljöpåverkan avsevärt. Transporter står för en stor del av utsläppen, och därför strävar vi efter att handla så lokalt som möjligt.
Under perioden maj–september beräknar vi att minska våra transportutsläpp med cirka 700 mil genom effektivare leveransvägar och närmare samarbeten med våra leverantörer. Ett viktigt steg mot en mer hållbar verksamhet!
locally produced
Vi på Siggesta Gård värnar om lokala råvaror och samarbetar med Smaka på Värmdö för att lyfta fantastiska producenter från vår egen ö. I vår delibutik hittar du ett noga utvalt sortiment av närproducerade produkter – alltid vårt förstahandsval.
Genom att välja lokalt stödjer vi både småskaliga producenter och minskar vår miljöpåverkan. Gott för både dig och naturen!
- Värmdö Brewery
- Värmdö Musteri
- Säby Gård
- The Cheesecake
- Värmdö Lamm
- The Archipelago Slaughterhouse
- Vindö Glass
- Wermdö delicatessen

- Hållbar besöksnäring
- Siggesta Gård är en del av Visit Värmdös satsning för en hållbar besöksnäring.
- Hållbarhetsstämpeln är en garanti för dig som kund att vi samverkar med andra lokala producenter och företag samt deltar i Visit Värmdös hållbarhetsprojekt Steg för Steg.
- Vi vill vi öka kunskapen om hållbarhet samt gynna en levande landsbygd och skärgård genom att främja produktion av lokala tjänster och produkter.
- Vi är en viktigt del av Visit Värmdös Hållbarhetspolicy.

The Swan & the Shrinkage
The Swan Mark is a world-leading eco-label with a high level of knowledge and credibility.
Implementing a Swan Ecolabel means that we get support and help to structure our environmental work. Lifecycle based and tough requirements give us the opportunity to become an environmental leader in our field. By ensuring that the Swan's requirements are often ahead of legislation, we reduce the risk of sudden legislative changes. The swan simply serves as a tool for our company's environmental strategy.
With the strong environmental work and commitment that a Swan Ecolabel entails, we also contribute to achieving the UN's global sustainability goals that ensure sustainable development.
In addition, we know that the Swan label often helps to increase pride among employees. It is also a great way to attract new employees.
Wastage
A hidden problem in food handling that has major consequences for the environment is that we throw away whole foods. If we were to eat everything on the plates, take care of our leftovers, and not buy more food than we can dispose of before it gets bad, a lot of unnecessary waste would be eliminated. Today, a large amount of food is produced directly for the garbage can. We have signs on all buffets urging you to think about the environment.
Hållbara organisationer – en investering i människor
Eftersom vi tillbringar en stor del av vår tid på jobbet påverkar arbetsklimatet både vårt välmående och de val vi gör i vardagen. Därför ser vi hållbart ledarskap och en genomtänkt organisationsstruktur som en självklar del av vårt hållbarhetsarbete.
Att arbeta långsiktigt med trivsel, utveckling och balans skapar en starkare och mer hållbar organisation – för både individen och verksamheten.
-Logo.wine.avif)
ett hjärtligt värmdö
Vi stödjer stiftelsen Ett hjärtligt Värmdö. De vill förena lokalbefolkning, näringsliv och kommun för att tillsammans ge förutsättningar till att skapa en meningsfull fritid. deras vision är att "Alla barn i vår kommun ska ha möjlighet till en meningsfull och kostnadsfri fritid".